Ce este Lorem Ipsum? De unde provine?

Ce este Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum este pur şi simplu o machetă pentru text a industriei tipografice. Lorem Ipsum a fost macheta standard a industriei încă din secolul al XVI-lea, când un tipograf anonim a luat o planşetă de litere şi le-a amestecat pentru a crea o carte demonstrativă pentru literele respective. Nu doar că a supravieţuit timp de cinci secole, dar şi a facut saltul în tipografia electronică practic neschimbată. A fost popularizată în anii ’60 odată cu ieşirea colilor Letraset care conţineau pasaje Lorem Ipsum, iar mai recent, prin programele de publicare pentru calculator, ca Aldus PageMaker care includeau versiuni de Lorem Ipsum.

De unde provine?

În ciuda opiniei publice, Lorem Ipsum nu e un simplu text fără sens. El îşi are rădăcinile într-o bucată a literaturii clasice latine din anul 45 î.e.n., făcând-o să aibă mai bine de 2000 ani. Profesorul universitar de latină de la colegiul Hampden-Sydney din Virginia, Richard McClintock, a căutat în bibliografie unul din cele mai rar folosite cuvinte latine “consectetur”, întâlnit în pasajul Lorem Ipsum, şi căutând citate ale cuvântului respectiv în literatura clasică, a descoperit la modul cel mai sigur sursa provenienţei textului. Lorem Ipsum provine din secţiunile 1.10.32 şi 1.10.33 din “de Finibus Bonorum et Malorum” (Extremele Binelui şi ale Răului) de Cicerone, scrisă în anul 45 î.e.n. Această carte este un tratat în teoria eticii care a fost foarte popular în perioada Renasterii. Primul rând din Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet…”, a fost luat dintr-un rând din secţiunea 1.10.32.

Pasajul standard de Lorem Ipsum folosit încă din secolul al XVI-lea este reprodus mai jos pentru cei interesaţi. Secţiunile 1.10.32 şi 1.10.33 din “de Finibus Bonorum et Malorum” de Cicerone sunt de asemenea reproduse în forma lor originală, impreună cu versiunile lor în engleză din traducerea de către H. Rackham din 1914.

De ce il folosim?

E un fapt bine stabilit că cititorul va fi sustras de conţinutul citibil al unei pagini atunci când se uită la aşezarea în pagină. Scopul utilizării a Lorem Ipsum, este acela că are o distribuţie a literelor mai mult sau mai puţin normale, faţă de utilizarea a ceva de genul “Conţinut aici, conţinut acolo”, făcându-l să arate ca o engleză citibilă. Multe pachete de publicare pentru calculator şi editoare de pagini web folosesc acum Lorem Ipsum ca model standard de text, iar o cautare de “lorem ipsum” va rezulta în o mulţime de site-uri web în dezvoltare. Pe parcursul anilor, diferite versiuni au evoluat, uneori din intâmplare, uneori intenţionat (infiltrându-se elemente de umor sau altceva de acest gen).

De unde pot sa-l iau si eu?

Există o mulţime de variaţii disponibile ale pasajelor Lorem Ipsum, dar majoritatea lor au suferit alterări într-o oarecare măsură prin infiltrare de elemente de umor, sau de cuvinte luate aleator, care nu sunt câtuşi de puţin credibile. Daca vreţi să folosiţi un pasaj de Lorem Ipsum, trebuie să vă asiguraţi că nu conţine nimic stânjenitor ascuns printre randuri. Toate generatoarele de Lorem Ipsum de pe Internet tind să repete bucăţi de text în funcţie de necesitate, astfel făcându-l pe acesta primul generator adevarat de pe Internet. El utilizează un dicţionar de peste 200 cuvinte din latina, combinate cu o cantitate considerabilă de modele de structuri de propoziţii, pentru a genera Lorem Ipsum care arată decent. Astfel, Lorem Ipsum-ul generat nu conţine repetiţii, infiltrări de elemente de umor sau de cuvinte non-caracteristice, etc.

S-au generat 2 paragrafe, 229 cuvinte, 1618 octeţi de Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla neque neque, blandit nec euismod quis, mollis nec magna. Phasellus molestie faucibus mauris sit amet ullamcorper. Suspendisse volutpat suscipit augue in luctus. Quisque mattis, nibh ullamcorper imperdiet posuere, lectus ligula commodo arcu, et interdum odio lectus nec enim. Vestibulum et sagittis orci. Curabitur pulvinar nibh nec odio porta sed commodo risus suscipit. Praesent varius sem eu nunc imperdiet ultrices. Cras dictum magna quis turpis varius nec blandit mi ornare. Integer mollis dignissim aliquam. Proin hendrerit pretium lacinia. Duis volutpat varius convallis. Maecenas nulla odio, convallis et ullamcorper non, sodales quis erat. Donec hendrerit, leo eu ultricies auctor, purus ante varius tellus, vitae aliquam elit ipsum a magna. Duis tempor rutrum fermentum. Nulla faucibus vulputate tempor. Phasellus at nibh enim. Proin placerat consequat fringilla. Nullam ornare massa quis risus tincidunt imperdiet.

Proin malesuada pellentesque ante, ut ultrices magna vestibulum ac. Aliquam facilisis felis sit amet eros ultricies dignissim. Ut commodo posuere massa quis scelerisque. Sed pretium condimentum nibh nec rhoncus. Cras facilisis erat vitae orci dapibus laoreet. Maecenas adipiscing congue commodo. Integer commodo est et nisi facilisis ultricies. Vivamus id enim ut ante ullamcorper elementum eu et orci. Suspendisse ante mauris, laoreet non condimentum eu, consequat in arcu. Donec vel nulla et dolor mollis fermentum nec nec ipsum. Etiam vulputate pulvinar urna, ut condimentum sapien laoreet eget. Curabitur quis adipiscing magna.

Home | About | Blogging | Daily Life | Insights | News | Videos | SEO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s