Mi a Lorem Ipsum? Honnan szarmazik?

Mi a Lorem Ipsum?

A Lorem Ipsum egy egyszerû szövegrészlete, szövegutánzata a betûszedõ és nyomdaiparnak. A Lorem Ipsum az 1500-as évek óta standard szövegrészletként szolgált az iparban; mikor egy ismeretlen nyomdász összeállította a betûkészletét és egy példa-könyvet vagy szöveget nyomott papírra, ezt használta. Nem csak 5 évszázadot élt túl, de az elektronikus betûkészleteknél is változatlanul megmaradt. Az 1960-as években népszerûsítették a Lorem Ipsum részleteket magukbafoglaló Letraset lapokkal, és legutóbb softwarekkel mint például az Aldus Pagemaker.

Honnan szarmazik?

A hiedelemmel ellentétben a Lorem Ipsum nem véletlenszerû szöveg. Gyökerei egy Kr. E. 45-ös latin irodalmi klasszikushoz nyúlnak. Richarrd McClintock a virginiai Hampden-Sydney egyetem professzora kikereste az ismeretlenebb latin szavak közül az egyiket (consectetur) egy Lorem Ipsum részletbõl, és a klasszikus irodalmat átkutatva vitathatatlan forrást talált. A Lorem Ipsum az 1.10.32 és 1.10.33-as de Finibus Bonoruem et Malorum részleteibõl származik (A Jó és Rossz határai – Cicero), Kr. E. 45-bõl. A könyv az etika elméletét tanulmányozza, ami nagyon népszerû volt a reneszánsz korban. A Lorem Ipsum elsõ sora, Lorem ipsum dolor sit amet.. a 1.10.32-es bekezdésbõl származik.

A Lorem Ipsum alaprészlete, amit az 1500-as évek óta használtak, az érdeklõdõk kedvéért lent újra megtekinthetõ. Az 1.10.32 és 1.10.33-as bekezdéseket szintén eredeti formájukban reprodukálták a hozzá tartozó angol változattal az 1914-es fordításból H. Rackhamtól.

Miert hasznaljuk?

Ez egy régóta elfogadott tény, miszerint egy olvasót zavarja az olvasható szöveg miközben a szöveg elrendezését nézi. A Lorem Ipsum használatának lényege, hogy többé-kevésbé rendezettebb betûket tartalmaz, ellentétben a Tartalom helye, Tartalom helye-féle megoldással. Sok desktop szerkesztõ és weboldal szerkesztõ használja a Lorem Ipsum-ot mint alapbeállítású szövegmodellt, és egy keresés a lorem ipsum-ra sok félkész weboldalt fog eredményezni.

Honnan szerezheto be?

A Lorem Ipsum részleteinek sok változata elérhetõ, de a legtöbbet megváltoztatták egy kis humorral és véletlenszerûen kiválasztott szavakkal, amik kicsit sem teszik értelmessé. Ha használni készülsz a Lorem Ipsumot, biztosnak kell lenned abban, hogy semmi kínos sincs elrejtve a szöveg közepén. Az összes internetes Lorem Ipsum készítõ igyekszik elõre beállított részleteket ismételni a szükséges mennyiségben, ezzel téve az internet egyetlen igazi Lorem Ipsum generátorává ezt az oldalt. Az oldal körülbelül 200 latin szót használ, egy maroknyi modell-mondatszerkezettel így téve a Lorem Ipsumot elfogadhatóvá. Továbbá az elkészült Lorem Ipsum humortól, ismétlõdéstõl vagy értelmetlen szavaktól mentes.

2 bekezdés, 278 szó és 1870 byte-nyi Lorem Ipsum generálva

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas id eros nibh. Maecenas sem nisl, elementum interdum tincidunt in, tempor vel turpis. Aenean dignissim porta est. Aenean dictum augue lorem, id hendrerit dui. Suspendisse mi nisi, feugiat vel dapibus vel, posuere at mauris. Nulla ut neque rhoncus nibh placerat fringilla at ut lacus. Maecenas sit amet felis dolor. Suspendisse sodales vehicula convallis. Vestibulum vulputate tellus in nisl dignissim feugiat. Aenean consectetur velit nulla. Quisque malesuada enim vitae nisl aliquam sit amet congue urna posuere. Integer ultrices tristique vehicula. Nullam eu enim neque, eu fermentum diam. Nunc tristique, felis quis volutpat placerat, ligula nunc aliquam sapien, nec posuere nulla sapien et nisi. Duis non felis mauris, faucibus placerat enim.

Nam vestibulum sodales quam, at iaculis nunc ultricies eget. Nulla eget congue mi. Curabitur ac neque urna. Phasellus sed erat at purus semper ullamcorper nec ut arcu. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Ut tempor est vel est bibendum dictum. Fusce cursus bibendum accumsan. Suspendisse enim diam, ornare vulputate aliquet vitae, accumsan sed lacus. Nam egestas tempus nisi non consectetur. Vestibulum libero sem, bibendum ac pharetra in, tristique quis urna. Mauris volutpat eros et sapien hendrerit sit amet ullamcorper ligula fringilla. Nulla vehicula nibh non est congue vestibulum. Ut dignissim, nibh eget imperdiet rhoncus, odio tortor interdum diam, in cursus sapien lorem vel massa. Aliquam vel nunc tellus, ac imperdiet metus. Integer nec nunc ligula, ut iaculis arcu. Vestibulum quis augue ac justo interdum eleifend. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus id lectus eu arcu placerat bibendum a non dolor. Praesent risus nunc, pharetra non tempor at, fringilla et odio.

Home | About | Blogging | Daily Life | Insights | News | Videos | SEO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s